Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Az intézmény székhelye: 3400 Mezőkövesd, Hősök tere 14. szám.

Szabó Zoltán Tagiskola

Az iskola a falu központjában helyezkedik el. Az első iskolaépület 1875-ben épült meg két tanteremmel, 1912-ben épült meg egy 3 tantermes új iskolaépület, (tantermenként 80 gyerekkel) amely jelenleg is áll. 1956-ban a Béke út 48. szám alatti 2 tanteremmel és egy szolgálati lakással gyarapodott az intézmény, amely jelenleg az egyház tulajdonában van. 1967-ben 3 tanteremmel bővült (40 férőhelyesek) az 1912-es szárny. 1991-92-ben az iskola épülete az új emeletes rész 4 tantermével, 2 előadótermével, valamint a tornateremmel bővült. 2000-ben iskolánk Szabó Zoltán Általános Iskola nevet vette fel.

2005 júniusában változás állt be iskolánk életében. Három település (Bogács, Cserépváralja, Tard) Önkormányzata egy intézményi társulást hozott létre, Bükkalja Általános Iskola néven. Két év elteltével sajnos a gyereklétszám további csökkenésével kellett számolni.

2007 júliusától a Mezőkövesdi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat Szabó Zoltán Tagiskolája vagyunk. Felsőtagozatosaink a mezőkövesdi Bárdos Lajos Tagiskola tanulói, Tardon alsó tagozatos oktatás folyik, a cserépváraljai kisdiákok tagiskolánk tanulói. A szülők többsége nyitott az iskolával szemben, elvárásaik vannak, de segítik is az iskolát.

Az intézményben jól működik az SZMK, hatékonyan vesz részt az iskolai programok megvalósításában. Ilyen feltételek között a nevelőtestület mindent megtesz, hogy diákjait eredményesen felkészítse a felső tagozatos tanulmányaikra. Tard lakóit a mai napig is szoros szálak fűzik még a mezőgazdasághoz, de a viszonyulás formái már megváltoztak. Többen kisvállalkozásban vagy a környék ipari, kereskedelmi üzemeiben keresik a megélhetésüket. Ennek megfelelően változott a felnőtt lakosság életvitele, egyúttal a kultúrához való viszonya. Ez a szemlélet hatja át a jelenlegi szülők iskolával való kapcsolatát is. A családias légkör, a közvetlen szülő-diák-nevelő kapcsolat formálta meg iskolánk arculatát.


szaboz01
szaboz02
szaboz03